Vacancy: Project member ELSI Servicedesk (32 hours)

This vacancy is in Dutch

Projectmedewerker ELSI Servicedesk (32 uur)

Bloed, tumorweefsel en beelddata die worden verzameld in het kader van diagnostiek of behandeling van een patiënt, worden veel gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Met de opkomst van personalized medicine zal dit gebruik toenemen. Het is daarom steeds belangrijker om dit gebruik op een maatschappelijk en ethisch correcte manier in te kleden. Een belangrijk onderdeel hiervan is het informeren van patiënten en het publiek. Ook moet de patiënt zeggenschap kunnen uitoefenen over zijn/haar lichaams- en beeldmateriaal.

We zoeken een projectmedewerker voor een stevige bijdrage aan onze ELSI servicedesk  www.elsi.health-ri.nl en de producten die wij ontwikkelen in het kader van dit initiatief. Er zijn twee deelprojecten waarvoor we extra menskracht nodig hebben:

1: Door de opkomst van de AVG is er een sterke informatiebehoefte vanuit wetenschappers, het lekenpubliek en andere stakeholders. Voor deze en andere onderwerpen moet er content beschikbaar worden gemaakt op de ELSI servicedesk website.

Een belangrijk onderwerp relevant voor de ELSI Servicedesk is de discussie ten aanzien van de gewenste procedure (informed consent of opt-out) voor het vragen van toestemming voor nader gebruik van data en lichaamsmateriaal; ‘toestemming aan de poort’. In samenwerking met de NFU wordt door het NKI gewerkt aan een toestemmingsformulier en patiënteninformatiefolder om patiënten te informeren en om toestemming te vragen voor het gebruik van overgebleven lichaamsmateriaal en data, verkregen tijdens de zorg, voor wetenschappelijk onderzoek. Hiermee wordt patiënten toestemming gevraagd voor een breed scala aan wetenschappelijk onderzoek, waarvan de vraagstellingen en gebruikte methoden meestal nog niet bekend zijn. Deze folder moet patiënten op een begrijpelijke manier informeren en moet daarnaast ook juridisch kloppen. Daarnaast moet er een ‘implementatiedocument’ worden opgesteld, dat ziekenhuizen helpt om de toestemmingsprocedure zodanig te implementeren, dat alle patiënten om toestemming wordt gevraagd, en dat de drempel om zeggenschap uit te oefenen zo laag mogelijk is. Voor dit deel van de functie moet je goed kunnen communiceren en samenwerken, wat ervaring in de ziekenhuissetting en/of implementatie zou handig zijn, affiniteit met het onderwerp en ’ELSI’, en goed kunnen organiseren en plannen. Ook moet je goed kunnen schrijven, liefst ook ervaring hebben met schrijven van zowel wetenschappelijke als niet-wetenschappelijke teksten. Er zal inhoudelijke informatie beschikbaar zijn op basis van bestaande documentatie en informatie vanuit experts. Tijdsbesteding zal gemiddeld 3 dagen per week zijn.

2: De website www.biobanken.nl is een website waarmee het algemene publiek geïnformeerd wordt over biobanken. De website heeft een belangrijke publieke functie en er wordt naar de site verwezen door bijvoorbeeld ziekenhuizen als patiënten behoefte hebben aan meer informatie. De website is echter aan een update toe. Voor dit deel van de functie moet je ook goed kunnen schrijven, liefst ook wat ervaring hebben met schrijven van niet-wetenschappelijke teksten en liefst ook wat ervaring met schrijven van website-teksten. Er zal inhoudelijke informatie beschikbaar zijn op basis van bestaande documentatie en informatie vanuit experts, maar het is wel een plus als je iets van “biobanking” weet. Tijdsbesteding zal gemiddeld 1 dag per week zijn.

De werkzaamheden worden uitgevoerd op de divisie ‘Moleculaire Pathologie’ van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, onder begeleiding van Dr. ir Marjanka Schmidt en Dr. Susanne Rebers. Het betreft een tijdelijke aanstelling voor de duur van 6 maanden. De onderzoeksgroep van Dr. Schmidt heeft een onderzoekslijn naar de genetica van borstkanker én een onderzoeks- en implementatielijn naar ethische, juridische en maatschappelijke aspecten van observationeel onderzoek en biobanken.

We zoeken een doortastende medewerker met goede communicatieve vaardigheden en kennis over wetenschappelijk onderzoek.

  • Een afgeronde opleiding in de richting van de wetenschapscommunicatie, biologie, epidemiologie, geneeskunde, gezondheidsrecht, of andere relevante richting, op universitair niveau
  • Ervaring met tekstschrijven voor een breed publiek
  • Uitstekende communicatieve, sociale en organisatorische vaardigheden
  • Een flexibele instelling
  • Affiniteit met de gezondheidszorg en wetenschappelijk onderzoek
  • Kennis over (ELSI van) biobanken is een pré

De basis voor jouw arbeidsvoorwaarden is conform de CAO ziekenhuizen. Jouw salaris zal afhankelijk zijn van ervaring. Daarnaast maakt een vaste eindejaarsuitkering onderdeel uit van de secundaire voorwaarden.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Dr. Susanne Rebers via S.Rebers@nki.nl 020-5122485 en/of Dr. Marjanka Schmidt: mk.schmidt@nki.nl. Reageren: zo spoedig mogelijk (maar kan t/m 25 juni 2018).