Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Workshop nevenbevindingen in (biobank)onderzoek

October 17, 2017 @ 1:30 pm - 5:00 pm

Waar moeten onderzoekers en biobankbeheerders minimaal over nadenken en waarop moeten zij minimaal actie ondernemen bij nevenbevindingen? In het kader van een BBMRI-NL voucherproject ontwikkelen onderzoekers Eline Bunnik en Nikkie Aarts aan het Erasmus MC een handreiking met minimale vereisten. Gecombineerd met informatie over best practices biedt de handreiking handvatten aan onderzoekers en biobankbeheerders voor het beleid rond nevenbevindingen in biobanken en cohortstudies voor verschillende stappen in de onderzoeksketen.

Doel van de workshop is het verder verbeteren van het voorstel voor een handreiking, het identificeren van consensus en verschillen van inzicht, en van vervolgstappen voor een verantwoorde omgang met nevenbevindingen in de praktijk van biomedisch onderzoek en onderzoeksinfrastructuur. Tijdens de workshop worden de minimale vereisten uit de handreiking gepresenteerd en komen enkele showcases van best practices aan bod. Wij gaan graag met u in discussie over de concrete aanbevelingen behorend bij de voorgestelde handreiking.

De bijeenkomst is zowel gericht op biobankiers en onderzoekers die werken met data en lichaamsmateriaal in beeldvormend, genetisch en/of pathologie-onderzoek als op ethici, juristen, toetsingscommissies en belangenorganisaties die interesse hebben in beleid rond nevenbevindingen. U kunt zich aanmelden via info@bbmri.nl.

 

Voorlopig programma
13:30   Inloop met koffie
14:00   Welkom en inleiding handreiking
14:30   Drie showcases: beeldvormend onderzoek, genetica en pathologie-lab
15:15   Vragen en discussie
15:30   Pauze
15:45   Discussie over 7-stappenhandreiking
16:45   Terugkoppeling: discussiepunten en aanbevelingen
17:00  Afsluiting

Details

Date:
October 17, 2017
Time:
1:30 pm - 5:00 pm
Event Category:

Venue

Jaarbeurs MeetUp
Jaarbeursplein
Utrecht, Netherlands
+ Google Map
Website:
https://www.jaarbeurs.nl/meetup