01 November 2017
Share this article

Cisca Wijmenga krijgt eervolle leerstoel

Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft Cisca Wijmenga benoemd als hoogleraar op de Lodewijk Sandkuijl Leerstoel. De universiteit hanteert het instrument van vernoemde leerstoelen om onderzoekers van grote verdienste te eren.

Cisca Wijmenga heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het begrip van de genetica van complexe, veelal chronische, aandoeningen. In haar onderzoek combineert ze onderzoek binnen Lifelines met onderzoek in patiënten met auto-immuunziekten, en in het bijzonder coeliakie. Voor dit werk ontving zij onder meer de Spinoza premie. Onlangs is een Zwaartekrachtsubsidie toegekend voor onderzoek naar ‘organen op een chip’ waarvan Cisca Wijmenga een van de trekkers zal zijn. Door middel van een ‘darm-op-een-chip’ zal ze niet alleen diepgaander onderzoek naar coeliakie kunnen doen, maar ook de rol van darmbacteriën in ziekte en gezondheid bestuderen. Cisca Wijmenga is lid van verschillende genootschappen, waaronder de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen en de Fryske Akademy.

De leerstoel is vernoemd naar Lodewijk Sandkuijl (1953-2002) die algemeen beschouwd wordt als één van de grondleggers van de statistische genetica. Hij heeft o.a. aan de basis gestaan van het ontwikkelen van methodes om de erfelijke factoren van complexe aandoeningen te ontrafelen.​

bron: website UMCG